Woda z ujemnym ORP – dlaczego warto ja pić?

Wiele osób nie zwraca uwagi na co dzień, jaką pije wodę i to wielki błąd. Jakość wody ma bowiem niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i procesów zachodzących w organizmie. Nie chodzi tu jednak tylko o czystość wody.

 

Przekonanie o tym, że wystarczy pić jedynie butelkowaną wodę, aby dbać odpowiednio o organizm i dostarczać mu odpowiednich minerałów jest popularne, ale niestety mylące. Woda ma kluczowe znaczenie dla człowieka, ale nie znaczy to, że każda woda ma takie same właściwości, nie wspominając już o popularnych na rynku napojach. Gdyby tak rzeczywiście było, nikt nie trudziłby się przygotowywaniem wody kangen o ujemnym ORP. Tymczasem wiele osób decyduje się pić właśnie taką wodę i używać jej w codziennych czynnościach. Zanim napiszemy o jej właściwościach, należy kilka słów poświęcić samemu wskaźnikowi ORP.

Co oznacza ujemny wskaźnik ORP?

ORP to skrót od angielskiego wyrażenia Oxidation Reduction Potential, co oznacza po prostu potencjał redox. Zapewne wielu osobom nic to nie mówi, dlatego trzeba wyjaśnić, czym jest taki wskaźnik i co się tak naprawdę za nim kryje. Niektórzy naukowcy wręcz twierdzą, że wskaźnik ORP ma kluczowe znaczenie dla faktu, czy woda ma pozytywne działanie na ludzki organizm, czy wręcz wpływa na niego negatywnie. Dlaczego? Potencjał redox jest mierzony miernikiem ORP, a jego wartość jest wyrażana w miliwoltach (mV). Właśnie ta wartość pokazuje poziom utleniania danej wody. Inaczej pisząc, chodzi tutaj o zdolność wody do wchodzenia w reakcję chemiczną, która nazywa się oksydacją (utlenianiem). Różne rodzaje wody i płynów mają różną zdolność oddawania i przyjmowania elektronów. Im większa wartość dodatnia ORP, tym ciecz ma większe właściwości utleniające. W takiej wodzie mogą pojawiać się wolne rodniki, co jest niekorzystne dla ludzkiego organizmu. Pozytywny wpływ ma natomiast woda o ujemnym potencjale redox. Teraz wracamy do wspomnianej na początku artykułu butelkowanej wody. Okazuje się, że jej wskaźnik ORP to średnio +200 mV. Można podać jeszcze kilka innych przykładów: ORP wody kranowej to około +250 mV, soku jabłkowego – +112 mV, a herbaty czarnej – +55 mV. Natomiast woda kangen, czyli jonizowana, posiada wskaźnik ORP od -250 do -350 mV.

Zalety wody z ujemnym ORP

Woda o ujemnym wskaźniku ORP dlatego jest zbawienna dla naszego organizmu, ponieważ potrafi wpływać na reakcje chemiczne, które zachodzą w komórkach. Taka woda kieruje te reakcje w pożądanym kierunku. Wpływ aktywnego tlenu na cząsteczki w komórkach jest negatywny, a utlenianie powoduje ich starzenie. Woda o ujemnym wskaźniku ORP jest naturalnym antyutleniaczem i skutecznie zabezpiecza przed wodnymi rodnikami. Dzięki temu proces starzenia komórek jest spowalniany. Innymi słowy, pijąc jonizowaną wodę, starzejemy się wolniej. Jednak to nie wszystko. Woda o ujemnym wskaźniku ORP ma właściwości regenerujące, zwiększa odporność i pomaga zwalczać różne infekcje oraz schorzenia. Gdzie można znaleźć taką wodę?

Woda z ujemnym ORP – dlaczego warto ja pić?

Jak uzyskać wodę z ujemnym ORP?

Wodę z ujemnym wskaźnikiem ORP można wytworzyć bardzo łatwo w domu. Wystarczy do tego urządzenie zwane jonizatorem wody. Na rynku można znaleźć wiele takich jonizatorów, ale warto stawiać na urządzenia znanych marek. Przykładem są jonizatory wody Alkamedi, które są niezawodne, łatwe w obsłudze, posiadają wysokiej jakości elektrody i filtry wstępne, a do tego mają kompaktowe obudowy i nie zajmują dużo miejsca. Zjonizowana woda, zwana często „wodą kangen” wytwarzana w tego rodzaju aparatach poddawana jest redukcji. To sprawia, że posiada dużą ilość elektronów, które są przechwytywane przez aktywny tlen. Smak i zapach takiej wody nie różni się od zwykłej wody, dlatego można ją stosować również do gotowania i przyrządzania potraw.

Woda o ujemnym ORP ma pozytywny wpływ na ludzki organizm, dlatego warto nią zastąpić zwykłą wodę kranową lub butelkowaną. Przygotowanie wody jonizowanej nie jest trudne, wystarczy do tego jonizator. Należy jednak pamiętać, że taką wodę trzeba zużyć w ciągu 2 godzin od otwarcia zbiornika, jeśli chcemy zachować jej właściwości.

 

Autorem wpisu jest serwis jonizatory.eu – dystrybutor jonizatorów wody i ozonatorów powietrza.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o